Van kerk naar woonlocatie voor mensen met dementie.
Het is een hardnekkig vooroordeel dat een Rijksmonument niet te herbestemmen is omdat je er niets mee mag. Dagelijks Leven heeft met de transformatie van de voormalige Oosterkerk in Aalten het tegendeel bewezen!
Toen ik eerder dit jaar de voormalige kerk binnen trad werd ik bevangen door de schoonheid, liefde en respect waarmee dit gebouw is herontwikkeld. Onmiskenbaar sprong het orgel in mijn vizier. Met haar beschermde status was het ook geen optie om het orgel weg te halen, maar waarom zou je ook?! Het is prachtig en verteld in één oogopslag de historie van het gebouw. Toen ik verder keek viel mij ook op hoe prachtig de originele houten structuren van het pand bewaard waren gebleven en waar de nieuwe indeling om heen was gemaakt. Ook het glas-in-lood kwam prachtig tot zijn recht. Door de bijzondere geschiedenis van het pand, is elke kamer anders, met zijn eigen identiteit, net als de mensen die er mogen wonen.
Ondanks de schoonheid realiseer ik me wel dat er ook een keerzijde aan dit plaatje is. Financieel kost de herontwikkeling van een gebouw als dit veel geld. Elke uitsparing is maatwerk. Maar ook emotioneel heeft het effect. De ene oudere wil er juist wonen, vanwege de bijzondere herinneringen die ze er als kerkganger aan over hebben gehouden, terwijl de ander juist om die reden er niet wil wonen.
Ik hoop in de toekomst nog meer van dit soort mooie locaties te mogen bezoeken. Dat er partijen blijven opstaan die -ondanks het financiële component- deze waardevolle en in vele opzichten historisch belangrijke gebouwen een nieuwe toekomst geven.
Raimond Hilberink dank voor de afspraak.
Dagelijks Leven