Meteen naar de inhoud

Hoe nu verder met de toekomst van ‘onze’ kerken en erfgoederen?

Hoe-nu-verder-met-onze-kerken-en-erfgoederen

Met deze titel verscheen 10 jaar geleden het onderzoek welke in opdracht van van MV Vastgoed werd uitgevoerd. De conclusies van het onderzoek blijken vandaag de dag, nog minstens zo relevant en actueel te zijn.

Kerkgebouwen hebben een belangrijke maatschappelijke functie, met name in tijden van crisis. Ook is het gemeenschapsgevoel binnen de muren van de kerk in dit soort periodes sterker dan anders. Met het onderzoek uit 2013 toonde wij al het belang aan van herbestemming van religieus erfgoed, waarbij alle betrokken partijen op een goede manier bij elkaar gebracht werden.

Het vooruitzicht destijds was dat binnen 5 tot 10 jaar een groot deel van de kerken in Nederland ‘failliet’ zou gaan en daardoor het vinden van een nieuwe bestemming hoog op de agenda zou blijven staan. Dit is gedeeltelijk uitgekomen, vele religieuze panden staan nu aan de vooravond van hun herbestemming. Tijdens het proces van herbestemming van religieus erfgoed zijn er veel partijen die, soms onverwachts, naar voren treden met hun mening over de toekomst van het gebouw. Daarbij draait de aan- en verkoop van een (voormalig) kerkgebouw altijd om mensen, niet om stenen.

Met 40 jaar ervaring op het gebied van religieus erfgoed heeft MV Vastgoed zich dermate gespecialiseerd op dit gebied en hoe vakkundig om te gaan met de bijbehorende problematiek. En ondanks dat ik daar maar ‘slechts’ 15 jaar ervaring in bij mag dragen sta ik wel op die fundamenten van deze jarenlange ervaring en neem ik mee in mijn dagelijks werk. Ik heb gemerkt dat het specialisme erg belangrijk is, omdat er veel veranderd op dit gebied. Als is het maar op het gebied van de vraag: ‘Valt de herbestemming van een kerkgebouw onder het BTW en/of Overdrachtsregime? ‘

Omdat het dit jaar 10 jaar geleden is dat we het onderzoek hebben gehouden, zal ik de komende maanden dan ook speciaal stil staan bij het religieus erfgoed. Wat is het, wat zijn misvattingen , waar moet je rekening me houden. Noem maar op.